Tässä eka kuvassa laitettu kohoamaan leivät pellille ja sitten seuraavassa jo leikattuna koska olisi pitänyt laittaa kahdelle pellile, kohosivat niin että täyttivät koko pellin ja piti vähän uunia reunoilta suojailla leivinpaperilla ja vahtia ettei tartu uuniin ja kärähdä.

 

Tällä ohjeella tekeminen kestää, koska taikina laitetaan kylmään nesteeseen ja kohotetaan 2 h ja leipien teon jälkeen vielä 1 h.

  • 50g hiivaa
  • 1 L kylmää vettä
  • 1-1 1/2 rkl karkeaa suolaa tai 1 rkl hienoa suolaa
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 - 2 1/2 L vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet ja vaivaa niin että taikina irtoaa reunoista. Ripottele pinnalle ohut kerros jauhoja ja peitä kulho leivinliinalla. Kohota n. 2h huoneenlämmössä.
Hiero taikina uudelleen kimmoisaksi kulhossa ja nosta jauhotetulle pöydälle.
Jaa taikina kahtia ja leivo niistä soikeat limput. Ripottele niiden pinnalle ohut kerros jauhoja ja anna kohota noin tunnin. ( en jaksanut enää ihan niin kauan kun alkoi tila loppua niiltä =))
Tee muutama viilto leipien pintaa terävällä veitsellä.
Paista uunin alaosassa 275 asteessa noin 10 min. Alenna lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.
Jäähdytä leivät ritilällä ilman leivinliinaa. Silloin niiden pinta pysyy rapeana.